top of page
Yazarın fotoğrafıEsra Yeşilöz Gökçen

Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı ve Çocuk Diş Doktorunun Önemi



Cocuk dis muayenesi

Ebeveynler olarak, çocuklarımızın her zaman sağlıklı olmalarını ve yüzlerinden gülümsemenin hiçbir zaman eksilmemesini isteriz. Ancak yemek sonrası ihmal edilen diş fırçalamaları, o malum tatlı krizleri ve bazen de genetik faktörlerden ötürü minik kahramanlarımızın dişleriyle ilgili küçük sınavlarla karşılaşabiliriz. Pedodontistler olarak muayene sırasında hem çocuklara hem de anne ve babalara ağız ve diş sağlığı hakkında temel bilgileri hatırlatıyoruz. Çocuklarda diş fırçalama ve diş ipi kullanımı gibi konularda uygulamalı bilgiler de vermeye çalışıyoruz.


Bu kısa rehberde, çocukların ağız ve diş sağlığıyla ilgili merak edilen bazı soruları cevaplamaya çalıştım. Çocuk diş sağlığıyla ilgili en sık sorulan soruların detaylı cevaplarına birlikte göz atalım!


Çocuğumun ilk diş muayenesini ne zaman yaptırmalıyım?


Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği (APPD) bebeklerin ilk diş hekimi muayenesinin ilk dış çıktıktan sonraki 6 ay içerisinde ve bebeğinizin yaşına girmeden yani 12 aylık olmadan önce yapılmasını tavsiye etmektedir. Çocukları erken yaşta diş hekimliği ortamıyla tanıştırmak, muhtemel diş korkusunun oluşmasının önüne geçilmesini sağlayabilir. Ayrıca erken yaşta verilen diş eğitimi ebeveynlerin çocuklarının ağız sağlığını daha etkin bir şekilde yönetmelerine yardımcı olmaktadır.


Çocuğumu hangi durumlarda çocuk diş hekimine götürmeliyim?

Çocuğunuzun dişinde ağrı, diş eti kanaması, çürük veya travma gibi belirtiler varsa, bir Pedodonti uzmanına başvurmanız tavsiye edilmektedir. Ayrıca çocuğunuzun ilk dişi çıktığında veya ilk doğum gününden sonra bir çocuk diş doktoruna danışmanız önerilmektedir.


Erken dönemde Pedodontist muayenesinin faydaları nedir?

Çocuğunuzun ağzında çürük ya da başka bir ağız ve diş rahatsızlığı varsa bu sorunların erken teşhisi yapılmış ve gerekli tedaviler uygulanmış olur. Bir diğer faydası da çocuğunuz, ağız hijyeni alışkanlıklarını kazanma hakkında gerekli bilgiye sahip olur.


Çocuğumun ilk diş hekimi muayenesi nasıl olur?

Ağız ve diş muayenesi sırasında şunlar yapılabilir:

  • Çocuk diş hekimi, çocuğunuzun dişlerini muayene eder, ağız hijyeni hakkında ve varsa aklınıza takılan hususlarla ilgili bilgi verir. 

  • Pedondist, muayene sırasında dişlerin genel durumunu kontrol eder ve doğru diş fırçalama tekniklerini öğretir. 

  • Florür uygulaması veya fissür örtücü gibi koruyucu tedaviler uygulanabilir. 

  • Ağız ve çene yapısına ilişkin yapısal veya iskeletsel sorunlar varsa erken yaşta tedavi planlaması yapılabilir ve önleyici ortodontik tedaviye ihtiyaç duyulup duyulmadığı hakkında ebeveynlere bilgi verilir.


Çocuğum diş hekiminden korkuyor, ne yapmalıyım?

Çocuk diş hekimleri, minik kahramanlarımızın diş hekimi koltuğunda rahat ve keyifli bir deneyim yaşayabilmeleri için özel eğitim almıştır. İlk ziyaretlerinde endişe duyan, korkan ya da ağlayan miniklerimiz zaman içerisinde alışarak rahat bir şekilde dişlerini tedavi etmemize fırsat verirler. Bu yüzden rahat olun ve hekiminize güvenin. 


Çocuğumun dişlerini sağlıklı tutmak için neler yapabilirim?

Çocuğunuzun ağız ve diş sağlığı için şu basit adımları izleyebilirsiniz:

  • Diş Fırçalama Alışkanlığı Kazandırın: 1 yaşından itibaren yumuşak uçlu bir diş fırçası kullanarak çocuğunuzun günde 2 kez dişlerini fırçalamasına yardımcı olun. Diş fırçalamayı eğlenceli bir hale getirmek çok önemli. Bunun için çocuğunuzla birlikte şarkı söyleyebilir, diş fırçalama oyunları oynayabilir ve çocuğunuzu motive edebilirsiniz.

  • Düzenli Diş Hekimi Ziyareti: Yılda en az 1 kere çocuk diş hekimine kontrole gidin.

  • Sağlıklı Beslenme: Çocuklarınızın şekerli yiyecek ve içeceklerin tüketimini sınırlayın ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmeleri için teşvik edin. 


Çocuk Diş Hekiminin Diğer Diş Doktorlarından Farkı Nedir?

Çocuk diş hekimleri, doktora ya da uzmanlık eğitimleri sırasında çocuk psikolojisi ve diş yapısı üzerine onlarca ders almış ve kendilerini bu alanda geliştirmişlerdir. Pedodontistler, çocuklarla iletişim kurma konusunda deneyimlidir ve diş tedavilerini oyun yoluyla daha eğlenceli hale getirebilir. Peki, çocuk diş hekiminin uzmanlığı hangi durumlarda faydalı olur?


  • Süt Dişi Sürme Süreci: Bebeklerde diş çıkarma dönemi sancılı ve huzursuz edici olabilir. Pedodontist, bu dönemde rahatlatıcı yöntem önerileriyle sizlere ve bebeklerinize yardımcı olabilir.

  • Diş Çürüğü: Çocukluk çağında diş çürüğü sıklıkla görülen bir sorundur. Çocuk diş hekimleri, bu gibi durumlarda yaşa uygun dolgu ve kanal tedavisi uygularlar. 

  • Davranış Sorunları: Bazı çocuklar diş hekimi muayenesinden korkabilir. Pedodonti uzmanı, oyun terapisi gibi yöntemlerle çocuğu rahatlatarak tedaviyi tamamlayabilir.


Bu rehberin minik kahramanınızın diş sağlığı yolculuğunda size yardımcı olacağını umuyoruz. Daha detaylı bilgi için bir pedodonti uzmanına danışmaktan çekinmeyin!


bottom of page