Pedodonti Nedir?
Zaman zaman anne babalarla konuşurken pedodonti (çocuk diş hekimliği) ile ilgili bazı sorularının olduğunu görüyorum. Ebeveynlerin sıklıkla sorduğu sorularına bazıları şu şekilde:
-
Pedodonti nedir?
-
Çocuk dişine hangi doktor bakar?
-
Çocuk diş hekimine ne ad verilir?
-
Pedodontist kimdir?
-
Kaç yaşa kadar çocuk diş hekimi bakar?
-
Çocuk diş bölümü neye bakar? Pedodontistler neler yapar?
Bu soruların yanıtlarına gelin beraber bakalım.
Pedodonti Hakkında Merak Edilenler
Pedodonti Nedir? Çocuk Dişine Hangi Doktor Bakar?
Pedodonti (çocuk Diş Hekimliği) çocukların ağız ve diş sağlığı ile ilgilenen diş hekimliği bölümüdür. Diş hekimliği uzmanlık alanları arasında çocuk ağız ve diş sağlığıyla ilgilenen branş pedodontidir ve çocuk dişine bakan diş hekimine de pedodontist denir.
Çocuk diş hekimliği branşı, farklı yaş gruplarında gözlenen pek çok sorunla ilgilenmektedir. Örneğin pedodontistler bebeklerde diş çıkarma sırasında yaşanan ağrı nasıl hafifletilebilir konusunda ebeveynlere yardımcı olabilmektedir. Bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir, bebekler ne zaman diş çıkarır, bebeklerde diş çıkarma sırası nasıldır, bebeklerde diş çıkarma nasıl olur gibi anne ve babaların sıklıkla sorduğu soruları yanıtlamaktadır.
Bebeklerin dişleri genelde altıncı ay içerisinde sürmeye başlar ve çocuklar 2,5 yaşına geldiklerinde ağızlarında 20 adet süt dişi çıkmış olur. Süt dişleri daimi dişlerle kıyaslandığında yapısal ve anatomik olarak belirgin oranda farklıdır ve çürüklere karşı daha hassastırlar. Dolayısıyla daimi dişler çıkana kadar süt dişlerinin çürük ve benzeri sorunlara karşı korunması hem çocuğun beslenmesi hem konuşması hemde alttan gelen daimi dişler için yer tutma görevini efektif olarak yerine getirmesi açısından son derece önemlidir.
Bebeklik ve erken çocukluk döneminde görülebilen biberon çürüğü ve dudak damak yarığı gibi sorunların teşhisi ve tedavi planlaması açısından düzenli çocuk diş hekimi muayenesinin önemli bir rol oynadığını unutmayın.
Çocuk Diş İçin Hangi Doktora Gidilir?
Çocuk diş hekimleri, çocukların diş sağlığı konusunda en donanımlı diş hekimleridir. Çocuk diş hekimleri, çocuk psikolojisi konusundaki özel eğitimleri sayesinde, küçük hastaları rahatlatma konusunda uzmandırlar.
Çocuk Diş Doktoru Farklı Mı?
Pedodonti branşı çocukların ağız ve diş sağlığıyla ilgilenmektedirler. Bu alanda uzmanlaşmış olan çocuk diş doktorları (pedodontistler) çocuklara özel ekipman ve tedavi yöntemleri kullanırlar. Ayrıca gelişim dönemlerine özgü diş ve çene problemlerini erken teşhis edebilirler.
Çocuk Diş Hekimine Ne Ad Verilir? Pedodontist Kimdir?
Çocuk diş hekimleri doktora ya da uzmanlık eğitimleri sırasında çocukların ağız ve diş sağlığına odanklanmış diş hekimleridir. Pedodontistler, çocuklarla iletişim kurma ve onların diş tedavilerini daha rahat hale getirme konusunda tecrübeli hekimlerdir. Çocuk diş hekimleri ayrıca çocuklarda ortaya çıkabilecek diş sağlığı problemlerinin teşhisi ve tedavisi konusunda uzmanlaşmışlardır.
Çocuklar Diş Doktoruna Ne Zaman Gitmeli?
Çocuklarda ilk diş doktoru muayenesinin süt dişlerinin çıkmaya başladığı 6 ay ile 1 yaş arasındaki dönemde yapılması önerilmektedir. Genel olarak da çocuklarda ağız ve diş muayenesinin 6 ayda bir yapılmasının çocuğunuzun ağız ve diş sağlığı gelişimi açısından önemli olduğunu unutmayın.
Kaç Yaşa Kadar Çocuk Diş Doktoru Bakar?
Çocuk diş hekimi 0-15 yaş arası çocuklara bakmaktadır. Pedodontistler bu yaş aralığındakı hastaların süt ve daimi dişlerin sağlıklı gelişimini desteklemek ve bu sırada ağız, çene ve dişlerde oluşabilecek çeşitli sorunların önüne geçmek için önleyici ve koruyucu tedavi imkanları sağlamaktadırlar.
Çocuk diş bölümü neye bakar?
Diş muayenesine gidildiğinde bir pedodontistin neler yaptığına gelin beraber bakalım.
-
Çocuk diş hekimi öncelikle çocukları, anne ve babaları ağız ve diş bakımı konusunda bilgilendirir. Bu bilgilendirme ağız ve diş sağlığının korunması ve sürdürülebilirliği açısından son derece önemli.
-
Diş çürüğü oluşma riskini azaltmak için fissür örtücü ve flor uygulaması gibi önleyici tedaviler uygular.
-
Süt ve genç daimi dişlerin restore edilmesi ve kanal tedavisi gibi tedavileri gerçekleştirir.
-
Parmak emmek gibi ilerleyen yaşlarda çenede iskeletsel sorunlara yol açabilecek kötü alışkanlıkların bırakılması konusunda anne ve babalara öneriler sunar.
-
Eğer süt dişleri çürük veya başka nedenlerden ötürü çekildiyse alttan gelen daimi dişlerin doğru şekilde çıkmasını sağlamak için yer tutucu tedavisi uygular.
-
Özel ihtiyaçları bulunan çocukların diş tedavileri bazen özel koşullar gerektirmektedir. Bu kapsamdaki diş tedavilerini ameliyathane koşullarında sedasyon veya genel anestezi altında gerçekleştirir.