top of page

Fissür Örtücü (Diş Aşısı) Nedir?

Dişlerimizin çiğneme yüzeyleri, girintili ve çıkıntılı bir yapıya sahiptir. Bu girinti ve çıkıntılara fissür adı verilir. Fissürler, yiyecek artıklarının ve bakterilerin kolayca biriktiği bölgeler olduğu için gerekli oral hijyen sağlanamaması durumunda diş çürüğü oluşma riski artmaktadır. 


Fissür örtücüler, diş çürüklerini önlemek için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde, dişlerin çiğneyici yüzeyindeki fissürler, akışkan bir dolgu malzemesi ile kapatılır. Bu sayede, yiyecek artıklarının ve bakterilerin fissürlerde birikmesi önlenir ve diş çürüklerine karşı koruma sağlanır.

 


 

Fissur Ortucu

Fissür Örtücüler Hakkında Merak Edilenler

Fissür Örtücü Uygulaması Nasıl Yapılır?

Bu uygulama, dişin üzerindeki çukurların temizlenmesi ve özel bir dolgu malzemesinin uygulanması ile gerçekleştirilir. Fissür örtücü uygulaması nasıl yapılır, adım adım bakalım:

  • Fissür örtücü uygulaması yapılacak dişler temizlenip kurutulur.

  • Dişlerin çiğneyici yüzeylerine özel bir solüsyon sürülür.

  • Fissürler üzerine koruyucu dolgu malzemesi uygulanır. 

  • Bu dolgu malzemesinin sertleşmesini sağlamak için dental ışık cihazları kullanılır. 

Fissür örtücü malzemeler, dişlerin üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturarak diş minesini çürümeye karşı korur. Fissür örtücü uygulamasında, diş yüzeyinden herhangi bir madde kaybı yaşanmaz. Bu uygulama sırasında çocuklar herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissetmezler

Fissür Örtücü Hangi Dişlere Uygulanır? 

Fissür örtücüler çocukların süt ve daimi azı dişlerine uygulanabilir. 

Fissür Örtücü Kaç Yaşında Uygulanabilir? 

Süt dişlerinin sürmesi genelde 3 yaşında tamamlanır ve 3 yaşından büyük çocukların süt azı dişlerine fissür örtücü uygulanması önerilmektedir. Süt dişleri düştükten sonra ilk daimi azı dişleri 5 ile 7 yaş arasında, ikinci daimi azı dişleri ise 11 ile 14 yaş arasında çıkmaktadır. Diş çürüğü riskini bertaraf etmek için daimi azı dişler çıktıktan hemen sonra fissür örtücü uygulanması önerilmektedir

Fissür Örtücü Zor Bir Tedavi midir?

Fissür örtücü uygulaması, diş hekimi tarafından kısa sürede ve kolayca tamamlanır. Tedavi sırasında herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissedilmez. Bu yüzden küçük yaştaki çocuklarda söz konusu tedavi rahatlıkla uygulanabilmektedir. Küçük yaşlarda yapılan fissür örtücü uygulamanın koruyucu etkileri uzun yıllar boyunca sürmektedir.

Fissür Örtücü Tedavisi Pahalı mıdır?

Fissür örtücü uygulaması, dolgu veya kanal tedavisi gibi geleneksel tedavi yöntemlerine göre daha düşük maliyetlidir.

Fissür Örtücü Ne Kadar Dayanır?


Çürük önleyici tedavilerden birisi olan fissür örtücü, "Süt dişlerinin çürümesi nasıl engellenir?" sorusunun yaıntları arasında yer almaktadır. Fissür örtücüler 10 yıla kadar dayanabilmektedir ve genelde de alttan daimi dişler gelene kadar süt dişlerini çürüklere karşı korumaktadır. Süt azı ve küçük azı dişlerine yapılan fissür örtücüler düzenli diş hekimi muayeneleri sırasında kontrol edilmelidir. Zira zaman içerisinde uygulanan çiğneme ya da diş sıkma nedeniyle oluşan basınç ve darbe gibi dışsal faktörler nedeniyle fissür örtücülerde aşınma söz konusu olabilir. Bu tür durumlarda fissür örtücüler yenilenebilir ya da tekrar uygulanması söz konusu olabilir. 

bottom of page