top of page

Çocuklarda Kanal Tedavisi

Çocuklarda kanal tedavisi, genellikle diş ağrısı, çiğneme güçlüğü, diş hassasiyeti ve diş eti iltihabı gibi belirtiler yaşayan hastalarda uygulanır. Bu belirtiler, dişin sinir dokusunun hasar gördüğünü ve enfekte olduğunu gösterir. Kanal tedavisi, dişin kaybedilmesini önleyerek doğal işlevini sürdürmesini sağlar ve diş ağrısına ve rahatsızlığa neden olan enfeksiyonlu dişin iyileşmesine yardımcı olur.

Lokal anestezi altında uygulanan kanal tedavisi sırasında çocuklar ağrı hissetmezler. 

cocuklarda kanal tedavisi

Çocuklarda Kanal Tedavisi Hakkında Merak Edilenler

Süt Dişi Çürükleri Nasıl Tedavi Edilir? 

Ebeveynler zaman zaman süt dişlerinin yerine nasılsa yenisi gelecek, süt dişi çürüklerini tedavi ettirmesek ya da çürük dişleri çektirsek de olur şeklinde düşünebilirler. Ancak tedavi edilmediği durumlarda süt dişlerindeki çürükler ağrı ve çiğneme zorluğunun yanı sıra çeşitli sağlık sorunlarına da yol açabilir. Bu yüzden çocuklarınızı ağız ve diş sağlığını korumak için düzenli ağız ve diş muayenesine götürmeyi ihmal etmeyiniz.  Süt dişindeki çürüğün durumuna göre çocuk diş hekiminiz dolgu uygulaması, kanal tedavisi ve çekim yapılmasını tercih edebilir.  

Çocuklarda Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Çocukların ağrı ve rahatsızlık hissetmemesi ve tedavi sırasında rahat olmaları bizim önceliğimiz. Bu yüzden çocuklarda dolgu tedavisinde öncelikle çürük dişin bulunduğu bölgeye lokal anestezi uygulanır. Anestezinin etkisi kısa sürede içerisinde tam olarak hissedilir. Bundan emin olduktan sonra dişteki çürük bölge dikkatli bir şekilde temizlenir. Dişteki çürük bölge temizlendikten sonra dolgu malzemesinin dişe yapışmasını sağlamak için bond uygulanır ve diş yüzeyinde oluşan boşluk doldurulur. Dolgunun yükseliğinin ayarlanmasıyla birlikte çocuklarda dolgu tedavisi tamamlanmış olur. 

Çocuklarda Diş Dolgusu Çeşitleri Nelerdir?

Çocuklarda dolgu tedavisi sırasında dolgu malzeme seçimi, birçok faktöre bağlıdır:

  • Çürüğün büyüklüğü ve yeri,

  • Çocuğunuzun yaşı,

  • Alerjik durumlar,

  • Estetik beklentiler,

  • Maliyet faktörü. 

Diş hekiminiz, çocuğunuz için en uygun dolgu türünü seçip size gerekli bilgileri verecektir.

Kompozit dolgular dişle aynı renkte olduğundan neredeyse görünmezdir. Çocuğunuz gülümsediğinde kimse dolguyu fark etmez! Orta düzeyde dayanıklıdır, özellikle ön dişler için idealdir. 

Amalgam dolgular metalik gri renktedir. Çok dayanıklıdır, özellikle arka dişler için uygundur. Genellikle daha ekonomiktir.

Cam iyonomer dolgular, hassas dişlerin nazik dostlarıdır. Flor salar, böylece çürüklere karşı ekstra koruma sağlar. Genellikle süt dişlerinde veya kök yüzeyi çürüklerinde tercih edilir. Ancak diğer dolgu çeşitlerine göre daha az dayanıklıdır. Bu yüzden genellikle geçici çözüm olarak kullanılır. 

Porselen dolgular, daha büyük çocuklar için şık bir seçenektir. Doğal diş görünümüne en yakın dolgulardır. Çok dayanıklıdır ve uzun ömürlüdür. Genellikle daha büyük dolgular veya kaplamalar için tercih edilir.

Çocuklarda Dolgu Diş Neden Ağrır?

Çocukların dişleri, yetişkinlerinkine göre daha hassastır. Dolgu işlemi sırasında, diş sinirine yakın çalışılması gerekebilir. Bu da geçici bir hassasiyet yaratabilir. Yeni bir dolgu, çocuğunuzun ağzında yabancı bir misafir gibidir. Tıpkı yeni bir ayakkabıya alışmak gibi, dişin de bu yeni "ev arkadaşına" alışması biraz zaman alabilir. Bu süreçte hafif bir rahatsızlık hissetmesi normaldir. Bazen de dolgu, dişin doğal yüksekliğinden biraz fazla olabilir. Bu durumda, çocuğunuz dişlerini kapattığında dolgu yapılan diş diğerlerine göre daha yüksek kalabilir. Tedavi sırasında bunun tespit edilmesi durumunda diş hekiminiz bunu kolayca düzeltir. Sonradan fark edilmesi durumunda da basit bir işlemle yükseklik ayarlaması yapılabilir. 

Çocuklarda dolgu sonrası, tedavi edilen diş sıcak veya soğuk yiyecek ve içeceklere karşı geçici olarak daha hassas olabilir. Mesela, çocuğunuz dondurma yerken rahatsızlık hissedebilir. Ama endişelenmeyin - genellikle kısa sürede geçer.

Çocuklarda dolgu tedavisi uygulanan dişte ağrı olması durumunda ne yapmalı? Öncelikle çoğu rahatsızlık birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Dolgu tedavisi sonrası ilk günlerde yumuşak yiyecekler tercih edin. Ağrı uzun sürerse veya şiddetlenirse mutlaka diş hekiminize danışın. 

Çocuklarda Dolgu Fiyatları Ne Kadar?

Çocuklarda dolgu tedavisinin maliyeti çürüğün durumu ve büyüklüğü, buna bağlı olarak kullanılacak dolgu türüne göre değişmektedir. Genel olarak söylemek gerekirse, kompozit dolgular daha ekonomik malzemeler iken porselen dolgular bir miktar daha yüksek fiyatlıdır. Kliniğimizde uygulanan tedavilerin güncel fiyatlarını öğrenmek için bize ulaşabilirsiniz

Çocuklara Kanal Tedavisi Olur mu?

 

Çocuk diş hekimleri olarak çocuklarda erken dönemde süt dişi kaybını istemeyiz. Çünkü süt dişlerinin zamanından önce çekilmesi çiğneme ve konuşma sorunlarına yol açabilir. Ayrıca süt dişi kaybı sonrasında yer tutucu uygulaması yapılmaması durumunda alttan gelen dişlerin yeri kapanabilir. Bu da ilerleyen yaşlarda diş çapraşıklıklarının oluşmasına neden olabilir. Bu yüzden süt dişi kanal tedavisi uygulayarak mümkün olduğucunca zamanından önce süt dişi kaybı yaşanmamasını arzu ederiz. 

Çocuklarda Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ç:ocuk diş kanal tedavisi, diş kaybını önleyerek dişin doğal işlevini sürdürmesini sağlayan bir tedavi yöntemidir. Çocuğa kanal tedavisi nasıl yapılır, bu tedaviyle ilgili en sık sorulan sorulardan birisidir. Süt dişlerinde çürüğün derinleşmesi durumunda çocuklarda kanal tedavisi yapılmaktadır. Çocuk diş kanal tedavisi öncesinde lokal anestezi uygulanır ve diş üzerindeki çürük bölge temizlenir. Enfekte dokular çıkarıldıktan ve kanal temizlendikten sonra dişin yapısal bütünlüğünü korumak için özel bir dolgu veya kaplama uygulanır. Böylece çocuklarda kanal tedavisi tamamlanmış olur. 

Çocuklarda kanal tedavisi sırasında bazı çocuklar endişe ve korku nedeniyle tedavinin yapılmasına itiraz edebiliyor ve izin vermeyebiliyor. Ağızda tedavi edilmesi gereken diş sayısı ve bunların durumuna göre çocuklarda genel anestezi altında diş tedavisi uygulanması düşünülebilir. Halk arasında uyutularak diş tedavisi olarak adlandırılan bu yöntemde hastane ortamında çocuklara genel anestezi uygulanır. Bu sırada çocuklar herhangi bir acı ve rahatsızlık hissetmezler. Genel anestezi altındayken çocuk diş hekimi tüm tedavileri tamamlamaktadır. 

5 Yaşındaki Çocuğa Kanal Tedavisi Yapılır Mı?

3-4 yaşından itibaren çocukların süt dişlerine ihtiyaç duyulması durumunda kanal tedavisi yapılabilir. 

5 Yaşındaki Çocuğa Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

5 yaşındaki çocuklarda şiddetli diş ağrısı; diş etlerinde şişme, kızarma, ağrı; dişlerde yiyecek ve içecek sıcaklıklarına duyarlılık gibi belirtiler bulunuyorsa kanal tedavisi uygulanması düşünülebilir. Çocuklarda kanal tedavisi lokal anestezi altında yapılmaktadır. 

Süt Dişi Kanal Tedavisi Sırasında Ağrı Olur mu?

Lokal anestezi uygulandığı için süt dişi kanal tedavisi ağrısız bir işlem olmakla birlikte, bazı hastalarda işlem sırasında hafif bir rahatsızlık hissi oluşabilir. Tedavi sonrasında bazı hastalarda ağrı ya da diş hassasiyeti gözlenebilir. 

Çocuklarda Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur mu?

Çocuklarda kanal tedavisi sonrası şiddetli veya kalıcı bir ağrı genelde gözlenmez. Bazı durumlarda kanal tedavisi uygulanan dişte geçici bir ağrı veya rahatsızlık hissi olabilir. Bu da zaman içerisinde azalarak kaybolur. 

Çocuklarda Kanal Tedavisi Fiyatları

Süt dişi kanal tedavisi fiyatı dişin durumu, kanal sayısı ve kullanılan malzeme türüne göre berlilenmektedir. Diş hekimi muayenesi neticesinde daha kapsamlı bilgi sahibi olup tedavi çocuklarda kanal tedavisi süreci ve süt dişi kanal tedavisi fiyatı konusunda net bir bilgi verilebilmektedir. 

​​

Çocuk Diş Kanal Tedavisi İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Diş hekimliği uzmanlık alanları arasında çocuk ağız ve diş sağlığıyla ilgilenen branş pedodontidir ve çocuk dişine bakan diş hekimine de pedodontist denir. 

Süt Dişi Kanal Tedavisi Sonrasında Neye Dikkat Etmeliyiz?

Çocuklarda kanala tedavisi kapsamında eğer geçici dolgu yapıldıysa dolgunun kırılmaması ya da düşmemesi için takip eden birkaç gün boyunca sert yiyecekler tüketilmemesi gerekmektedir. Süt dişi kanal tedavisi sonrasında diş bakımının düzenli olarak yapılması önemlidir. Çocuk diş hekimi tarafından önerilen diş fırçası ve diş macunu kullanımına uyulmalıdır. 

bottom of page